Genealogie [Van] Bolhuis - Wist u ... Wist u ...

* dat het oudste stuk dat bekend is in het Stads Groningse dialect, geschreven werd voor een bruiloft van de familie Van Bolhuis in 1793?

* dat bij de ondergang van de Titanic drie Nederlanders omkwamen en dat één van die drie Hennie Bolhuis was?

* dat er vroeger een familie van vader op zoon rechter was, dat tegenwoordig een voetbaldynastie lijkt te ontstaan?

* dat rechter Abel Eppo van Bolhuis in 1719 een proces voerde tegen een lijk, waarbij tenslotte het lijk werd veroordeeld?

* dat er verschillende personen Klaas Bolhuis hebben bestaan. Slechts een van hen wordt verdacht van bigamie. Hij hield zijn echtgenotes uit elkaar door er een oceaan tussen te houden.

* Klaas Bolhuis (een andere) was in de oorlog ondergedoken in Friesland. In januari 1945 werd hij gearresteerd op verdenking van medeplichtingheid aan een overval op het huis van bewaring in Leeuwarden. Hij werd vrijgelaten toen bleek dat hij verward was met iemand anders. Maar het was natuurlijk wel schrikken.

* een vraag over de oorlog. Een Bolhuis, die gemeenteambtenaar te Groningen was, werkte als koerier voor de groep Van Schendel die radioconatact met de geallieerden onderhield. De groep werd gearresteerd en Bolhuis zat gevangen in Krefelt. Hij overleefde de oorlog. Wie is hij?

* dat de patriotische hoplieden Jannes en Berend van Bolhuis betrokken waren bij een schietpartij met prinsgezinden op de Grote Markt in Groningen?

* dat de Nederlander Dick Bolhuis een internationale faam verwierf met het bouwen van Indiaanse kano's op de traditionele manier?

* dat Klaas Jans Bolhuis in een nacht in 1860 wakker werd terwijl een inbreker met een mes voor zijn bedstee stond?

* dat de school in Kantens in zo'n slechte staat verkeerde dat schoolmeester-koster Jan van Bolhuis in de kosterij school moest houden?

* dat de Emder senator Jacob van Bollhuis Smeding (1858-1938) een arbeidersvrouw toevoegde dat wanneer haar kinderen honger hadden ze maar naar een weiland moesten gaan en gras eten.

* dat de captain van het Nederlandse heren hockeyteam dat Wereldkampioen werd een Bolhuis was?

* dat de captain van het Nederlandse dames hockeyteam dat Wereldkampioen werd een Bolhuis was? (toegegeven dat was niet haar meisjesnaam)

* dat er een film is gemaakt over het vermoorden van vier veldwachters in 1929? De moordenaar was geen Van Bolhuis, wat jammer is voor de genealogie, want het zou een interessant verhaal zijn geweest, maar zijn moeder was wel een Van Bolhuis.

* dat professor Johan Hugo van Bolhuis in 1844 gedood werd bij een duel, en dat dat duel het gevolg zou zijn van zijn bijziendheid?

* dat molenaar Bolhuis zo sterk was dat hij een zak bonen van 280 kg drie maal rond de molen kon dragen en daarna nog het Wilhelmus (!) kon fluiten?

* dat de Bolhuizen die vanuit Nederland naar de VS emigreerden zich meestal vestigden in Kalamazoo of Holland (Michigan), terwijl de Oost Friese naamgenoten gewoonlijk naar Ogle County gingen.

* dat twee kinderen Bolhuis, 8 en 6 jaar oud, 10 dagen door het Javaanse oerwoud zwierven na de Japanse inval in 1942?

Dit, en meer, straks uitgebreid in uw genealogie!