Wat kunt u doen?

Het onderzoek concentreert nu zich op de laatste generaties, dus op u en uw directe familie. U kunt helpen om die gegevens volledig te krijgen. Maar laten we dat wel met zo min mogelijk werk doen. Gegevens, waarnaar u misschien op zoek moet in die doos met oude rouwkaarten, hebben we misschien al.
Het lijkt daarom het meest praktische wanneer u de namen van uw ouders opgeeft. Vooral de meisjesnaam van uw moeder is van belang, want als we op de naam Jacob Bolhuis moeten zoeken zijn we langer bezig dan wanneer we achter Marietje Jansen aangaan. Daarvan hebben we er nu eenmaal minder. Ik zal dan een overzicht van uw directe familie maken en aangeven welke informatie nog ontbreekt. Het is onvermijdelijk dat we vragen naar informatie die nog niet beschikbaar kan zijn, zoals de overlijdensdatum van iemand die nog leeft, of gegevens over de scheiding van iemand die niet eens getrouwd is. Dat laat dan zien dat onze informatie nog niet volledig is, en ik vraag bij voorbaat begrip voor dit soort missers.
Als u alvast wilt gaan beginnen, op de pagina publicatie vindt u een opsomming van de standaard informatie die we zoeken. Daar vindt u ook hoe we omgaan met afstammelingen die een andere familienaam hebben.
Dan is er een tweede fase: misschien zijn er nog krantenknipsels, familie uitgaven, familieberichten over geboorte of overlijden, foto's, verhalen die de ronde doen, persoonlijke herinneringen. In sommige onderdelen van de genealogie zit veel van dit soort informatie waardoor je een indruk krijgt van wat voor soort gezin, wat voor familie is dit. En dat maakt een genealogie pas echt interessant.
Een besloten famkiliegroep op Faceboek kan stimulerend zijn. Ik ben lid van een paar van dat soort groepen. Vergeten verhalen, foto's etc. komen weer boven water.
Op de pagina publicatie is verteld wat voor illustraties we zoeken. Er zal wel geen mogelijkheid zijn om alles te verwerken, de uitgave zou dan wel erg duur worden, maar hoe meer illustratiemateriaal er is, des te beter kan de keuze worden. Daarbij letten we erop hoe uniek een illustratie is. En een foto van een ongehuwde tante waarvan verder niet blijkt dat ze een belangrijke rol in de familie heeft gespeeld, wordt minder snel geplaatst dan de foto van opa die negen kinderen en 63 kleinkinderen had. Maar is die tante in klederdracht is, dan telt dat ook mee. En waar u ook mee kunt helpen: houdt u mij graag op de hoogte van uw E-mail adres en dat van anderen waarvan u weet, of vermoedt dat ze geinteresseerd zijn. Wanneer de DVD gaat verschijnen zal ik via internet zoveel mogelijk mensen inlichten.